Wat is luieruitslag?

Luieruitslag

LuieruitslagAls uw kindje luier uitslag heeft dan herkent u dat aan schrale, rode en soms zelfs kapotte billetjes. Ook andere delen van het lichaam die bedekt zijn door de luier kunnen aangetast zijn. Uw kindje kan hier pijn of jeuk door ervaren.

Oorzaken luieruitslag

Luieruitslag wordt veroorzaakt door de ontlasting. De poep en/of urine zorgt er voor dat de huid van je kindje week wordt. Daarbij zorgt het schuren van een vieze luier voor nog meer irritatie. 

Op het moment dat een baby dus gedurende een lange tijd een vieze luier draagt dan is de kans groot dat de billetjes schraal worden en er een irritatie van de huid optreedt. In het bijzonder door diarree kan een baby aanzienlijke last krijgen van luieruitslag.

Luieruitslag voorkomen en behandelen

Baby tijdig verschonen✓ Verschoon uw kindje zo snel mogelijk, zodat uw kindje niet lang last heeft van de ontlasting in de luier.

✓ Spoel de billetjes bij elke verschoning af met lauw water. Gebruik geen geparfumeerde babydoekjes of zeep, dit kan juist meer irritatie veroorzaken. 

✓ Gebruik goed absorberende luiers. Als u geen wegwerpluiers (bijvoorbeeld Pampers) gebruikt zijn dubbele katoenen luiers een goed alternatief.

✓ Spoel katoenen luiers na het wassen uit in water, zodat u alle zeep eruit spoelt. Tip: Als u per liter water een theelepel azijn toevoegt lukt dit beter dan spoelen met alleen water.

✓ Smeer alle plekken waar luieruitslag zit in met zalf, nadat u uw kindje heeft verschoont.

Met bovenstaande tips kunt u hopelijk luieruitslag voorkomen of genezen. Als uw kindje last blijft houden van roodheid kunt u een arts om raad vragen. 


Wellicht vindt u dit ook interessant:

 
}