Luierbanken in Belgische gemeeten

Intussen zijn ook andere plaatselijke afdelingen van de liefdadigheidsinstelling gestart met de oprichting van zo’n luierbank. “Door wegwerpluiers in grote hoeveelheden aan te kopen, willen we jonge ouders in Limburg die het moeilijk hebben luierpakketten van 1 euro aanbieden.”

Luiers zijn duur

Stapel luiers

De aankoop van wegwerpluiers is voor elke jonge ouder een flinke hap uit het maandbudget. Voor wie de eindjes amper aan elkaar kan knopen, is het zelfs onbetaalbaar. Elke baby verbruikt gemiddeld zes luiers per dag. Tot je kindje zindelijk is — ongeveer de leeftijd van 2,5 jaar — kom je aan een totaal van 5.000 tot 6.000 luiers. Gemiddelde kostprijs: 1.200 euro. U kunt promoties in de gaten houden als u wat wilt besparen op luiers.

Baby verdient droge luier

Omdat elke baby het comfort van een droge luier verdient, richtte Sint-Vincentius in Genk vorig jaar de luierbank op, samen met het OCMW, Campus O3, de opvoedingswinkel, Kind & Gezin, Kind & taal en Kind & Preventie. Hun idee kreeg intussen navolging bij in Lanaken, Kinrooi/Maaseik, Beringen, Maasmechelen en Borgloon.

Maar al snel bleek dat de luierbank met giften alleen niet alle ouders kon bedelen. “In een jaar tijd hebben we 30.000 pampers uitgedeeld, een gigantisch succes.

Meer mensen hebben hulp nodig

Volgens Vandebrouck is de groep die deze hulp heel goed kan gebruiken veel groter dan de mensen die Sint-Vincentius nu bereikt.

Sint-Vincentius verwacht dat de nood aan luierbanken alleen maar zal groeien. “Gelukkig hebben veel mensen dat ook begrepen”, zegt Hilde Haerden van Campus O3, een Genks informatiecentrum voor jonge ouders en hun kindje. “Veel mensen brengen hun overtollige luiers naar hier, of verenigingen sturen ons een luiercheque.”

Meer informatie: www.luierbank.be


 
}